Svårt finna flyktingbostäder

Uppsala kommun begär hjälp av integrationsverket med de stora problemen att hitta bostäder åt alla flyktingar. Uppsala vill att kommuner i närheten ska kunna få ett särskilt bidrag för att ta hand om personer som inte kan få en bra bostad i Uppsala.
- Idag är det många som får bo alldeles för dåligt alldeles för länge säger Fred Mellor, chef för flyktingbostäder på socialförvaltningen. Många asylsökande som kommer till Sverige bor idag hos släktingar eller andra landsmän i stället för på en flyktingförläggning när de väntar på uppehållstillstånd. Eftersom en familj bara får tusen kronor i månaden för sitt boende så hamnar de ofta ihopträngda på madrasser i vardagsrum, i förråd eller affärslokaler. Och allt fler koncentreras till de större städerna. Bland annat till Uppsala - nära fyra hundra flyktingar bor just nu inhysta hos andra - och när de sedan får uppehållstillstånd så blir det kommunen som får ansvar för att ordna bostad åt dem. Men på grund av den stora bostadsbristen blir många flyktingar kvar i den tillfälliga bostaden även efter att de fått uppehållstillstånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista