Skådespelare friad i hovrätten

Den kände skådespelare som misstänkts för att ha sexuellt ofredat två unga tjejer i Norrtälje friades i dag vid Svea Hovrätt.  I tingsrätten dömdes skådespelaren till fyra månaders fängelse för sexuellt ofredande och misshandel, men hovrätten anser inte att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är han som utfört gärningarna.

Skådespelaren slipper också betala skadestånd till tjejerna.

Skådespelaren - som är känd för den stora allmänheten genom teve - dömdes i januari i år vid Norrtälje tingsrätt för att sexuellt ha ofredat två 11-åriga tjejer i Norrtälje. Genom att lura tjejerna att det skett ett gasutsläpp fick han tjejerna att klä av sig. Han tog på deras kroppar och sprutade en vätska på dem.

Tingsrätten ansåg att bevisningen var överväldigande och dömde honom till fyra månaders fängelse.

Men hovrätten ser annorlunda på saken.

Vid övergreppen hade gärningsmannen ett munskydd och en grön skyddsoverall, ett munskydd hittades i skådespelarens bil men hovrätten tycker att han gett en bra förklaring till varför han hade det där.

Ett vittne såg skådespelarens bil i området men hovrätten anser inte att det bevisar att han är gärningsmannen.

Slutligen anser inte hovrätten att tjejernas vittensutpekade håller.

Eftersom gärningsmannen bar munskydd har tjejerna bara sett halva hans ansikte och det försvagar deras utpekande. Hovrätten konstaterar också att det faktum att skådespelaren är känd från teve kan ha påverkat dem.

För åklagaren, som hade yrkat på ett längre fängelsestraff, är det här ett stort bakslag. Åtalet underkändes helt och hållet. Skådspelaren slipper fängelse och han splipper också betala skadestånd till tjejerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".