Ilona Szatmari Waldau (V) har skrivit en interpellation ska upp till diskussion på SKL:s kongress idag: Foto: Per Thyrén/SR.
POLITIKERPENSIONER

Kräver att SKL gör något

"Vi hoppas att det kan göra skillnad"
1:58 min

De generösa reglerna för kommun- och landstingspolitikernas visstidspensioner måste skärpas. Det kräver Ilona Szatmari Waldau, oppositionsråd för vänsterpartiet i Uppsala och ett av Upplands ombud till Sveriges kommuner och landstings pågående kongress.

Efter Sveriges Radios granskning av pensionerna tidigare i höst så har hon skrivit en interpellation som väntas komma upp till diskussion på kongressen idag.

Ilona Szatmari Waldau har föreslagit att reglerna måste skärpas och frågan ska diskuteras på SKL-kongressen i dag.

– Det är konstigt att man ska kunna gå i pension vid 50 års ålder och sedan vara försörjd resten av livet. Vi har en regering som pratar om arbetslinjen; alla ska jobba. Folk som är sjuka får ingen sjukersättning utan hänvisas vill socialtjänsten. Vi tycker att SKL:s rekommendationer ska bygga på att även politiker ska jobba efter en färdig politikergärning, säger hon.

Det senaste året fram till det senaste halvårsskiftet har landets kommuner och landsting betalat 70 miljoner kronor i visstidspensioner till före detta politiker.

Politiker kan redan vid 50 års ålder själva välja att avgå, och få politikerpension under 15 år fram till de fyller 65 år. De har inga krav på sig att söka nya jobb.

Det som gäller för andra arbetslösa gäller alltså inte för lokalpolitiker, helt enligt de regler som fastställts av SKL, och som de flesta kommuner valt att följa.

Under sju år har Kjell Söderström, socialdemokratiskt före detta kommunalråd i Arboga tagit ut cirka 300 000 kronor om året i politikerpension.

Om han fortsätter med det fram till 65-årsdagen så kommer det att ha kostat skattebetalarna i hans gamla hemkommun närmare 4 miljoner kronor.

Så här sa han i samband med vår granskning, på en dålig telefonledning från ett dykcenter i Filippinerna.

– Hade jag bott i Sverige hade jag tyckt att det var en rimlig ersättning, här är prisnivån något annorlunda, sa han.

Sveriges Radios bevakning av de lokala politikernas generösa pensionsvillkor gav ett stort gensvar i andra medier och frågan väcker fortfarande starka känslor.

Så här säger några Uppsalabor. 

– Jag tycker att de ska ändra de reglerna och sänka pensionerna, det är inte riktigt rättvist. Det låter lite: Grekland, säger Birgitta Karanikas.

– Vi behöver arbetskraft och vid 50 år, det är ju då man börjar leverera, säger Fredrik Skatt.

Enligt Ilona Szatmari Waldau så har vänsterpartiet vid flera tillfällen motionerat till SKL:s kongresser och krävt att pensionsreglerna ska ändras, utan att få gehör för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".