Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motgång för vindkraft

"170 kraftverk har krympt till 20"
1:46 min
Framtida vindkraft i Uppsala har stött på patrull. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Utbyggnaden av vindkraft i Uppsala har råkat ut för ett svårt bakslag. Nästan alla platser som kommunen utrett som möjliga för att bygga större vindkraftverk på, har fått nej av försvarsmakten som hänvisar till att platserna ligger på ställen som är klassade som sekretessbelagda riksintressen för försvaret.

För handläggaren Göran Carlén på Uppsala kommun kom resultatet som en överraskning.

– Ja, jag blev väldigt förvånad. Och det är ju tråkigt också med tanke på att rätt mycket arbete har lagts ner på detta, säger Göran Carlén.

Hur stor motgång är det här för etablerandet av vindkraft i Uppsala?

– Från början såg vi att vi kanske skulle kunna ha utrymme för 170 vindkraftverk, nu skulle det kunna röra sig om kanske 20.

Uppsala kommun har utrett var det skulle kunna vara möjligt att i framtiden anlägga större vindkraftverk. Men av nio områden som utretts återstår nu bara ett som är möjligt, detta alltså på grund av försvarets riksintressen, som är hemliga och som kommunen därför inte kunnat få några vinkar om i förväg.

De flesta av de områden som kommunen utrett och fått nej till ligger nära den nordvästra kommungränsen från Skyttorp i öster till Järlåsa i väster.

Försvarsmakten sa till och med nej till ett område som utpekats som riksintresse för vindkraft, ett område vid gränsen mellan Uppsala och Heby kommuner. Det enda utredda området som får godkänt av försvaret är ett område söder om Knutby nära gränsen till Norrtälje kommun.

– Sen kan det ju finnas möjlighet att bygga något enstaka stort vindkraftverk på ytor som inte är utpekade, och förstås små vindkraftverk. Men för den storskaliga produktionen av vindkraft så ser vi nu att vi har ett område kvar.

Är Uppsala första kommun att upptäcka de här problemen?

– Nej, absolut inte. Men däremot tror jag att ingen annan kommun har råkat ut för att, som det verkar, i stort sett hela kommunens territorium blir omöjlig att anlägga industriell vindproduktion i, säger Göran Carlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".