Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

Misshandlade Sverigedemokrat

Mårten Nilsson rapporterar
0:54 min

Den Uppsalabo som stått åtalad för att i våras ha attackerat två sverigedemokrater som delade ut flygblad på gågatan i Uppsala, har i dag fått sin dom. Uppsala tingsrätt dömer den 23-årige mannen till villkorlig dom och till samhällstjänst för misshandel.

Han fälls nu för attacken mot en av dem, som han ska ha sparkat omkull. Mannen skadade en hand. Att 23-åringen också sparkade den andre mannen, vilket sas i åtalet, har inte bevisats under rättegången, skriver Uppsala tingsrätt i sin dom. Rätten betonar att den inte ifrågasätter att också den mannen utsattes för en spark, men konstaterar att det inte är klarlagt att det var 23-åringen som utdelade den.

23-åringen döms nu villkorlig dom och till samhällstjänst i 50 timmar. Rätten skriver att om fängelse i stället hade blivit påföljden, så skulle brottet motsvara en månads fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".