Tusenlappar och flaggstång till den som vill ha mast på tomten

De stora mobiloperatörerna är nu så desperata att få ur fler 3G-antenner att de ger bort en flaggstång till den som kan tänka sig ha en antenn på tomten. I en annonskampanj erbjuder man nu flera tusen kronor per år till villaägare som vill ta emot en antenn i trädgården.

Häromdagen i tidningen så kunde man se en annons som riktade sig till boende i villaområden i Uppsala, bland annat Norby, Gamla Uppsala och Sunnersta. En flaggstång till tomten är vad som erbjuds, plus ersättning årligen. I flaggstången sitter det mobiltelefonantenner, så kallade 3G-antenner. I Uppsala har det den senaste tiden smällts upp en mängd 3G-master, men aldrig i form av en flaggstång. Men fortfarande saknas det några för att mobiltelefon-täckningen ska vara helt tillfredställande för operatörerna.

En vanlig flaggstång är mellan 8 och 12 meter hög. Den här flaggstången skulle vara dubbelt så hög, upp till 20 meter, och även dubbelt så tjock. Dessutom så måste det också byggas en friggebodsliknande byggnad på tomten i anslutning till masten. Lars Nordell, på företaget 3-G.I.S. som bygger ut nätet åt mobiloperatörerna Vodafone och 3, säger att de ska söka bygglov för varje flaggstång de måste sätta upp, så det är inte säkert att alla som vill ha en automatiskt får en. Kommunen måste se om det passar in i miljön och stadsbilden först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista