Störande råkor i Uppsala får ha sina bon kvar

Under flera månader får de sin nattsömn störd. Men nu får det var nog med råkor. En del familjer i höghusen på Marmor- och Granitvägen i Eriksberg i Uppsala, har tröttnat på oväsendet från råk-kolonin, som slagit sej ner i de höga tallarna där. De kräver att kommunen ska riva fågelbona. Men igår sa miljö- och hälsoskyddsnämnden nej till deras begäran.

Annika Nostell, som är en av dem som blir störda av fåglarna, är besviken:

- Jag känner mig totalt överkörd som människa.

Hon kan inte vara på balkongen, inte ha öppna fönster - och även när fönstren är stängda hörs råkorna in i lägenheten. Nattsömnen har blivit förstörd för Annika Nostell och för flera av hennes grannar.

-Det är oväsendet, det är skränandet och det är ju också så att när en råka börjar så sätter resten igång. Det är förfärligt, säger Annika Nostell.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden följer rådet från Upplands ornitologiska förening - att säja nej till ytterligare borivningar eller avskjutningar. Anledningen är att de senaste femton åren har antalet råkor i Uppsala mer än halverats. Omkring 1300 råkor räknade man till i den senaste inventeringen i våras. Ulf Karlsson är fågelskyddsansvarig i Upplands ornitologiska förening.

- De har lika stor rätt att finnas här som alla andra, tycker vi. Vi har inte så oerhört gott om dem. Skulle något hända den skånska populationen till exempel, så finns det inte så många populationer kvar som kan bygga upp stammen på nytt.

Enligt EUs fågelskyddsdirektiv ska råkan ha ett starkt skydd. Men Annika Nostell tycker att det är ett val mellan råka och människa.

- Jag tycker det känns som att råkorna har större betydelse än vad jag har.

Mer om konflikten mellan människor och råkor kan du höra i Radio Uppland efter kl 16 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".