UL:s Upptåget. Foto: August Bergkvist / SR

"Bygge i Uppsala hindrar Heby"

"Hur ska kommunen expandera?"
1:45 min

UL: s planer på att börja köra Upptåget till Heby och Sala kan försenas. Orsaken är de viadukter som ska byggas längs järnvägen i centrala Uppsala med start 2013. Det här sinkar utvecklingen för Heby kommun, säger Roland Back, ordförande i Morgongåva byalag.

De har länge kämpat för en förbättrad tågtrafik till trakten.

– Det är väldigt olyckligt att det blir en försening till Heby kommun. Det blir nog svårt att se hur kommunen ska expandera, säger Roland Back.

Förr hade Heby kommun ganska så gott ställt med tågförbindelser. Men de senaste åren har SJ-avgångarna blivit färre.

Västupplänningarnas hopp har stått till UL: s Upptågsplaner. Det har pratats om en möjlig trafikstart tidigast december 2012, det förutsatt en tillgång av tåg samt en satsning på stationer och mötesplatser på sträckan.

Men Trafikverkets viaduktbyggen i centrala Uppsala, som förväntas störa tågtrafiken norr och västerut, riskerar att försena hela projektet.

– Just att det blir ett spår bara, gör att det blir svårare att sätta in mer trafik som ska passera de här punkterna. Vi måste se först hur stor påverkan det här bygget får, och i vilken mån det finns plats för ytterligare tåg än dagens trafik, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik, UL.

Handlar det om ett par år eller 5-10 år?

– Det är snarare en fördröjning på ett par år, säger han.

De få tåg som idag går från till exempel Morgongåva tar drygt 20 minuter in till Uppsala. För många pendlare är det numera bilen som gäller till jobbet. Bussen tar tar i bästa fall knappt trekvart, säger byalagets Roland Back, som själv pendlar.

– Det tar väldigt lång tid att åka buss. Det är egentligen inget riktigt alternativ för arbetspendling. En del har faktiskt flyttat från Heby kommun på grund av den dåliga tågtrafiken, säger Roland Back.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".