En middag, är vad pappa helst vill ha på Fars dag. Foto: Martin Hult/SR

Färre vill fira far

"Vår dotter brukar ringa"
1:47 min

Med en middag, ett verktyg eller en slips. Fars dag - som det är i dag - kan firas på många sätt. Men det har blivit vanligare att inte köpa nån present alls enligt en undersökning från Svensk Handel.

– Vi firar inte särskillt mycket. Men vår dotter brukar ringa, säger pappan David Clapham.

Det har hänt att han har fått en chokladlåda. Han skulle föredra en middag framför ett verktyg. Det är en vanligt åsikt visade det sig när Svensk Handel frågade drygt 1000 svenskar om deras fars-dag-vanor.

En middag är det som var tredje pappa vill ha. Det är därmed den klart populäraste presenten.

Bara en procent av de tillfrågade papporna vill ha en blomma. Betydligt fler än så får en blomma. Fem procent vill ha ett verktyg.

Men var tredje pappa ville inte ha någonting. Och faktum är att det är många som inte får något. Hälften av mammorna i årets undersökning säger att de inte köper någon fars-dag-present alls. Antalet pappor som blir utan fars-dag-firande har i år blivit fler jämfört med de senaste åren enligt undersökningen. Mors dag firas mer än fars dag enligt Svensk Handel.

– Frukost på sängen får jag. Det är väl det som är fars dag tror jag. Det har hänt att jag har fått nån trisslott eller slips också, sa pappan Lars-Magnus Fält när han gick i centrala Uppsala med sin familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".