Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fokus på migration i kyrkorna

Publicerat söndag 13 november 2011 kl 10.39
Tema: Flykting och migration
(1:18 min)
Uppsala domkyrka. Foto: Ulla de Verdier/SR

I dag börjar Kyrkornas globala vecka och temat för i år är flykting och migration. I Uppsala kommer en rad ekumeniska arrangemang att äga rum bland annat torgmöten och seminarier.

- Som kyrkor så tror vi på allas lika värde och allas rätt till ett liv i värdighet. Och eftersom vi tror på det vill vi också vara med och verka för att det ska bli så. Och att tvingas fly är inte värdigt, och att tvingas leva som papperslös är inte heller värdigt, säger Johanna Olaisson, som är projektsekreterare för Kyrkornas globala vecka.

Temagudstjänster, föreläsningar och utställningar är några aktiviteter som kyrkor runtom i landet har planerat in.

Anledningen till att man valt temat migration, är enligt Johanna att det är ett tema som många kyrkor och församlingar jobbar aktivt med.

- Då vill vi dels prata om det svåra i att tvingas lämna sitt hem och sin familj, men också att det finns positiva saker när folk väljer att korsa gränser. Vi vill också komma ut med information kring flyktingskap, till exempel att de allra flesta som flyr - åtta av tio flyktingar i världen - tas emot av länder i tredje världen, snarare än att dom kommer till Europa eller norra Europa.

Och på vilket sätt kan kyrkorna göra skillnad i de här frågorna?

- Dels är ju kyrkan en väldigt stark folkrörelse, så därför kan vi vara med och agera opinionsbildare. Och inom globala veckan har vi till exempel en kampanj som heter brev till Billström och Ferm, där uppmanar vi att man ska skriva på ett brev där vi har formulerat att splittrade familjer måste få återförenas.

De som åsyftas är den moderate migrationsminister Tobias Billström och miljöpartisten Maria Ferm.

Anna Jonasson, reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".