Utvisningshotade palestinier hungerstrejkar

Sedan i går kväll hungerstrejkar ett femtontal palestinier i Missionskyrkan i Uppsala, i protest mot att Migrationsverket har beslutat att de ska avvisas.

I Palestina förekommer massakrer varje dag. Senast i går dödades 32 palestinier i ett flyktingläger i Gaza, berättar Ahmed, som är en av femton palestinska män som just nu hungerstrejkar i andaktsrummet i Missionskyrkan. Golvet är täckt av madrasser och filtar. Då och då hörs en mage kurra.

De har varit i Sverige i upp till ett år, och sökt asyl i Uppsala och Karlskoga. Men vägen till Sverige gick över bland annat Tyskland och Frankrike. Men eftersom en flykting enligt Dublinkonventionen måste söka asyl i det första europeiska land han eller hon kommer till så ska Ahmed och de andra nu avvisas. Och de fruktar att de då kommer att skickas tillbaka till Israel.

- Det finns familjer som avvisats från Sverige till Italien, och därifrån skickats tillbaka till Israel, berättar Ahmed. Och han och de andra sökte sig just till Sverige, för här hade de hört att man skyddar de svaga och respekterar mänskliga rättigheter. Och enligt Ahmed kommer hungerstrejken att fortsätta tills Migrationsverket häver sitt beslut.

Men enligt Måns Nyberg, informationschef på FN:s flyktingkommissariat UNHCR, finns det inget som säger att Sverige måste följa Dublinkonventionen. Sverige kan i stället välja att pröva de asylsökandes fall här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".