Kommunen skyldig erbjuda socialhjälp

Kommunen har ansvar att följa upp en person som fått hjälp med sitt missbruk.

Det kan innebära att de till exempel kan få hjälp med ett boende.

I morse berättade Upplandsnytt om Ann-Louise Eriksson i Knivsta som igår flyttade från ett behandlingshem som stängde, men som inte fick någon hjälp av kommuen att hitta någonstans att bo.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för kommunernas verksamhet. Birgit Rengren-Borgersen är socialkonsulent på Länssyrelsen i Uppland:

-När en person vistas på ett behandlingshem har kommunen ansett att personen har ett speciellt behov och då måste de också ha en plan för vad som ska hända med personen efter att den lämnar behandlingshemmet, säger hon.

Skyldigheten att göra en behandlingsplan som fullföljs står i socialtjänstlagen och den måste varje socialnämnd följa.

Jesper Kyrk är fackligt ombud för akademikerförbundet i Knivsta kommun och han säger att liksom på andra socialförvaltningar så är arbetssituationen pressad, men att de tidigare haft stor personalomsättning. Han tror också att ombildandet till egen kommun tagit på krafterna.

Länsstyrelsen kommer att göra en tillsyn av socialtjänsten och missbruksvården i Knivsta kommun under slutet av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".