Lång process om man vill överklaga 3G-mast

3G-master som ser ut som flaggstänger kan komma att sättas upp på flera ställen i Uppsala utan att boende i närheten egentligen har tillfrågats.

Som Upplandsnytt berättade tidigare i veckan så erbjuds nu villaägare flera tusen kronor per år om man går med på att ha en 3G-mast på sin tomt i form av en stor flaggstång.  

När företaget ska ansöka om bygglov för flaggstängerna så går det till så här: först ser de ut en plats där flaggstången ska sitta för att passa in med mobilnätets täckning. Sen går de till kommunen och lämnar in en ansökan.

Kommunen prövar om det passar just på den platsen, och om de kommer fram till att det är OK, så lägger ut en annons i tidningen som riktar sig till boende i området, med uppmaningen att höra av sig om man skulle ha synpunkter. Om inget händer så beviljar kommunen bygglov, och flaggstången med antenner, sätts upp.

Skulle man vilja överklaga  så går överklagan genom en stor process för att slut möjligen hamna hos länsrätten, och blir det ett beslut där, först då tas flaggstången bort, och då kan det redan ha gått ett och ett halvt år sen den sattes upp 

I de flesta fall när boende överklagar ett sånt här bygge, så brukar företaget vinna tvisten, det säger Elisabeth Ehrlén på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".