Fossmos oskuld kan omprövas

2:19 min

Nu begärs att före detta knutbypastorn Helge Fossmos skuld till sin första frus död omprövas. Resningsansökan fokuserar på att experterna var oense om ifall hennes död var en olycka eller ej.

Dödsfallet tas också upp i Sveriges Televisions program Veckans brott i kväll. Upplandsnytt har sett reportaget om Knutby på förhand.

Det är alltså Helge Fossmos första fru Helénes död som nu aktualiseras på nytt i resningsansökan till riksåklagaren.

Hon dog 1999 i vad som då avskrevs som en olycka då hon antogs ha ramlat i badkaret och slagit huvudet så illa att hon miste livet. Fem år senare åtalades Helge Fossmo som misstänkt för att ha mördat Heléne, men frikändes av både tingsrätt och hovrätt, samtidigt som han dömdes till livstids fängelse för bland annat anstiftan till mord på sin andra fru.

I förra veckan inkom en resningsansökan till riksåklagaren från en forskare, doktorn i folkhälsovetenskap Ulf Jonasson, som begär att Helge Fossmos skuld till Helénes död prövas på nytt.

Ulf Jonasson har i sitt vetenskapliga arbete utrett effekterna av det smärtstillande preparat som Heléne Fossmo hade i sin kropp vid dödstillfället. Jonasson skriver i ansökan till riksåklagaren att en radikal omvärdering har gjorts på senare år av preparatet Dextropropoxifen och att det numera inte får säljas i vare sig Europa eller USA.

Hade preparatets verkningar varit kända vid tiden för rättsprövningen så kunde rättegångarna fått ett annat fokus, menar forskaren, särskilt i kombination med det faktum som framkom vid obduktionen om att Heléne Fossmo trots en dödligt hög koncentration av substansen i blodet inte hade några tablettrester i magsäcken, något som skulle kunna tyda på att hon fått i sig substansen på annat sätt än genom munnen, till exempel via en spruta.

Med de här synpunkterna skjuter forskaren in sig på en av faktorer som gjorde att domstolarna 2004 valde att fria Helge Fossmo för Helénes död, nämligen att de rättsmedicinska experterna var oense om det kunde ha varit en olycka eller ej.

– Skallskadans utseende är sådant att Heléne inte kan ha orsakat sig den själv, sa professor Olle Nilsson i Uppsala tingsrätt 2004.

– Vi har hört här att det finns olika uppfattningar om det möjliga och rimliga i att Heléne kan ha ådragit sig den här skadan vid ett fall, en olycka. Vad är det som gör att era bedömningar skiljer sig åt?, frågade åklagaren Elin Blank.

– Skillnaden är att de andra inte har gått vidare i sin analys, svarade Olle Nilsson.

Både Olle Nilsson och forskaren Ulf Jonasson medverkar i kvällens Veckans brott, och spaningsledaren under Knutbyutredningen Kenneth Ågren berättar i programmet att han är övertygad om att Heléne blev mördad och redogör också för hur han tror att det kan ha gått till.

Riksåklagaren räknar med att behandla resningsansökan inom ungefär en månad. Reglerna för resning är restriktiva, särskilt när det gäller resning som är till men för den åtalade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista