Största säkerhetspådraget någonsin

Under stort säkerhetspådrag påbörjades imorse rättegången om mordet på en 21-årig man i Gränby i somras när ytterligare en man skottskadades.

På kvällen den sjätte juni skjuts han till döds med nio skott i huvudet utanför sin port.

Den som larmade SOS var 21-åringens bästa kompis, som sköts vid samma tillfälle ovanför nyckelbenet, men klarade sig med allvarliga skador.

Den mördade, och den som misstänks för mordet,  har enligt polisen kopplingar till flera av de som i somras dömdes för grovt vapenbrott, de skulle alla ingått eller ingå i de kriminella gäng i Uppsala som under en tid rustat sig för krig mot varandra.

Det var också därför som säkerhetspådraget var så stort vid tingsrätten idag. Tungt beväpnade poliser stod runtom i lokalerna och alla åhörare visisterades innan de kom in.

Det var många som ville följa rättegången, de flesta nickar igenkännande mot varann och mot de två åtalade nittonåringarna, de känner varann bra och är där för och stötta.

Bäste kompisen, han som skottskadades, är den ende som pekat ut mördaren, och han ville inte att de misstänkta nirttonåringarna skulle sitta kvar i salen när han talade.

Men under tidens gång har bäste kompisen blivit mer och mer osäker på vem som sköt. Idag är han osäker till nitti procent säger han.

Att han tidigare så klart och detaljerat kunde peka ut mördaren beror på att han då var chockad och hade rökt hasch som gjort honom flummig. Den dödes mamma blev upprörd under rättegången idag och ville högljutt ställa frågor om varför han ändrat vad han sagt. Även den dödes bror hördes idag, han har också ändrat sin berättelse om vem som pekats ut som mördare och han var säker på att en av nittonåringarna var skyldig.

De två nittonåringarna nekar till brott. De känner till han som dog, men har inget otalt med honom. Den aktuella dagen hade de två misstänkta tränat tillsammans och sen tittat på video och surfat lite på kvällen. De har inte heller berättat samma historia hela tiden.

Rättegången kommer pågå under flera dagar, och en mängd vittnen har kallats till rätten. Frågan är vilka versioner de kommer berätta

Kontakta reportern
maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".