Brottsplats: Skolan

"Det var häftigt att vara kriminell"

2:13 min

Upplandsnytt har ju berättat om barn och vuxna som i skolan råkat ut för brott som hot, våld och trakasserier. En av dem som utsatte andra för sånt i skolan är Johannes Dahlström. Han är nu 28 år.

– Det var kul, häftigt. I en viss ålder så är det lite häftigt att vara kriminell och man gör sig ett namn. 

Johannes var som han säger själv "en dryg jävel" i skolan.

– Jag hade bestämt mig för att vara bäst på att vara dålig, rätt tidigt, helt enkelt.

Och i den enkät som vi gjort bland uppländska elever, och som vi berättat om tidigare, svarade var femte att de någon gång under sin högstadietid utsatts för något brott av andra elever. 

En rapport från Lärarnas Riksförbund visar att fler och fler lärare råkar ut för hot, våld och trakasserier än tidigare. Johannes berättar om en händelse från sin skoltid.

– Jag tog en lärares glasögon och sprang iväg och var dryg. Hon hämtade hjälp av en manlig lärare och det blev ju fullt slagsmål med den här läraren. Det slutade med att han bar ut mig i halsen och jag skulle ge igen.

Johannes började knarka när han var tolv och blev dömd för narkotikabrott första gången när han var 14. Han fick byta skola redan i mellanstadiet och sen var det olika åtgärder under hela skoltiden - specialklasser och mindre grupper.

Han tycker att han fick stöd och hjälp från folk i skolan och från sina föräldrar men att han saknade någon vuxen person att ty sig till i skolan.

– Det hade behövts någon som kunde ta tag i grabbarna på rätt sätt, som man kan ty sig till och vara det barn man egentligen är i den åldern. Jag minns att vi hade en praktikant eller så, ett halvår ungefär på högstadiet och de flesta såg upp till honom och då var det lugnt på plugget för många kretsade kring honom och han tog sig tid och hängde. Då funkade jag i plugget, när han fanns.

Nu är Johannes 28 och drogfri sedan många år och jobbar med ungdomar på glid.

– Man får uppmärksamma sådana här barn och ungdomar och försöka hitta det bästa sättet. För alla är ju bra på något. Jag var bra på träslöjd, grym på det, säger Johannes Dahlström.

Svaren på enkäten

P4 Uppland delade ut enkäten utanför gymnasiemässan i Uppsala 20 oktober 2011. 875 elever passerade under den tid vi delade ut enkäten. 477 svarade på den här frågan.

Tycker du att skolan ska polisanmäla brott som sker mellan elever?
Ja 68%
Nej 9%
Vet inte 22%

Tipsa Upplandsnytts reportrar och berätta om brott i skolan!

Kina Pohjanen och Åsa Wistedt är de reportrar som jobbar med vår granskning av brott i skolan.

#bild=1979550##bild=1979549#Ring 018-17 40 40 med ditt tips, eller mejla kina.pohjanen@sverigesradio.se eller asa.wistedt@sverigesradio.se!

Du kan också skriva i kommenteringen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista