Graffitiväggar aktuella igen

Nu är frågan om kommunala graffitiväggar på tapeten igen i Uppsala. Idag ska kommunstyrelsen ta ställning till frågan.

Det är bara två år sen förslaget om att ordna legala graffitiväggar i Uppsala röstades ner i kommunstyrelsen. Men nu försöker två vänsterpartister och en miljöpartist än en gång att få igenom idén.
- Dels har många ungdomar varit på oss om att göra ett nytt försök, dels vill jag föra frågan till fullmäktige för att få upp den på högsta nivå, säger vänsterns kommunalråd Britt Löfgren. 
Polisen avråder
I Norrköping ser man idag sin kommunala graffitivägg som en fråga om demokrati och om att ge ungdomar möjlighet att uttrycka sej, men i Uppsala möter idén starkt motstånd. Polisen avråder, om man inte samtidigt tar ett helhetsgrepp för att minska det illegala klottret - och de flesta av politikerna i gatu- och trafiknämnden och i fastighetsnämnden är också emot.
En som känner till graffitisprayande är Jenny. Hon hoppas verkligen att den legala graffitiväggen blir av den här gången.
- Det jag tycker är bäst med det här förslaget är att det kommer från politiker, det förra kom ju från ungdomar - det här har nog större chans, säger Jenny.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".