Många fel på Arlandaterminalen

Arlandas nya terminal kostade 1,6 miljarder och har fått en mängd designpris. Men den fungerar inte - senaste året har den felanmälts över 800 gånger.

Ett av de stora problemen är passagerarbryggorna, det vill säga den gång som sträcker sig mellan terminalen och till flygplanet.

De nya bryggorna är mer tekniskt avancerade, men korrigeringen med dockningen fungerar inte som den ska. Flygplansdörrar körs på och förstörs och det blir dyrt för flygbolag som tvingas vänta när det krånglar och passagerare får kliva ombord via trappor utomhus.

Svenska dagbladets granskning visar att problemen har förvärrats senaste året, det talas om bryggor som lever sitt eget liv och inte kan styras. Tillverkaren menar att det är ett handhavandefel, och chefen för Arlandas fastighetsavdelning medger att dom inte gjort tillräckligt för å få bukt med problemet än.

En annan förlustaffär är upphandlingen av systemet med passerkort som inte fungerat och kostade Luftfartsverket 8,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".