Tjejer i kriminella gäng far illa

Tjejer som rör sig runt kriminella killar far ofta väldigt illa. De har låg status i gruppen - får ställa upp på mycket - och det kan gå långt innan deras problem upptäcks.

Mia Backman jobbar vid Uppsalapolisens ungdomsenhet:

- De blir utnyttjade, det är min uppfattning. De får ställa upp på olika sätt, kanske förvara stöldgods men i stor utsträckning säkert också med sex till exempel. Kvinnosynen är väl inte den bästa.

Det är killarna som märks mest i senaste tidens rapportering kring våld, brott, rån och gängkrig i Uppsala - dom begår de flesta brotten och får mest uppmärksamhet. Tjejerna står ofta bakom eller vid sidan av - dom märks inte lika mycket.

Ebtesam Abowarrad jobbar med ett ungdomsprojekt i Gottsunda, hon ska bland annat starta tjejgrupper för att fånga upp dom som behöver hjälp, som kanske har dåligt självförtroende och lättare blir ett byte.

Enligt Mia Backman så finns tjejerna ändå med i brotten ibland, dom gömmer vapen, stöldgods, har hand om pengarna när man köper knark, men det är kanske inte dom som står längst fram.

I brottsstatistiken syns en svag ökning av brott utförda av tjejer - personrån, stöld och annat. Men hur många tjejer som egentligen rör sig i periferin runt killarna och far illa vet man inte. Det görs knappt någon forskning på det och polisen hinner inte se hur stort problemet kan vara.

- Det är nog större än vad vi tror. Större än vad kanske många av de här tjejernas familjemedlemmar tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".