Varsel i Pfizers spår

Efter att Pfizer lämnat besked om uppsägningar och avveckling tidigare i veckan så börjar nu även underleverantörerna agera. Skanska FM är ett exempel på det.

20 personer varslades i onsdags på Skanska FM. Företaget står för bland annat kontorsservice, postgods och restauranger på Pfizer. Sammanlagt har de 60 anställda. Thomas Söderberg är fackombud för SIF på företaget och säger till Upplandsytt att personalen är funderande och orolig.

På kommunens näringslivskontor räknar med med att när ett större företag lägger ner och säger upp folk så är det alltid minst lika många som kommer förlora jobbet på de kringverksamheter som det stora företaget genererat. på Pfizer sägs 160 upp.

Förhoppningen på Skanska FM är nu att så många som möjligt kan få jobb inom andra delar av företaget. Och innan den 6 december ska förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare vara klara. Men stämningen är uppgiven, varken fack eller arbetsgivare har så mycket att säga till om efter att deras kund Pfizer bestämt sig.

Christer Ludvik är kontraktschef på Skanska FM i Uppsala och han säger att även om han försökt förberdeda sig mentalt för det definitiva beskedet från Pfizer så kan han inte riktigt förstå att företaget varslat 20 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".