Värmestuga för hemlösa i Uppsala hotad

Värmestugan Grottan i Uppsala, dit hemlösa kan gå och få ett mål mat och torra kläder,  är hotad. Ungefär 300 000 kronor fattas nästa år.

Tidigare har domkyroförsamlingen, som står för lokalen, fått bidrag från EU men depengarna är slut nu.

Albert, som är en av dem hemlösa i Uppsala som ofta går till grottan, och han säger till Upplandsytt att det är mycket av det som han får där som håller honom uppe. Och skulle grotan försvinna skulle det vara en katastrof.

Tidigare har domkyrkoförsamlingen stått för lokalen vid Odinslund medan Uppsala kommun har bidragit med pengar till driften. Det som fattas är ungefär 300 000 kronor för att kunna ha en föreståndare för verksamheten. Men några mer pengar från EU är inte att räkna med, säger Markus Holmberg präst i domkyrkoförsamlingen, som nu letar sponsorer till grottan. Just nu pågår diskussioner med en sponsor men inget är klart.

I grottan finns frukost uppdukad,  några ligger och vilar i de två våningssängar som står längst in i källarvalvet. Det finns också möjlighet att tvätta kläder och ta en dusch. Och för Albert, som är hemlös, känns det svårt att tänka att Grottan kanske stänger till vintern. Jag vågar inte ens tänka tanken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".