Fler kolonilotter efterfrågas i Uppsala

Det behövs fler kolonilotter i Uppsala, fler är intresserade av trädgårdsodling och uppsalaborna mister områden som nu ska bebyggas.

Därför har Fritids- och Naturvårdsnämnden listat förslag på nya möjliga områden. Fastighetsnämnden vill däremot inte låsa områden för stugor. - Det här är ett viktigt komplement precis som cykelbanor och parker och annat i bostadsområden, då måste man ju tillgodose det här, säger Göran Svanfeldt, socialdemokrat i Fritids- och naturvårdsnämnden

Irene Zetterberg i Fastighetsnämnden har dock andra prioriteringar:
- Vi har ju ett åläggande att se till att vi medverkar till 1000 nya bostäder per år, säger hon.

Tträdgårdsodling ligger högt bland svenskens fritidsintressen, och bland Fritids- och Naturvårdsnämndens förslag finnns bland annat att bygga ut de områden som finns idag, och i Sävja/Bergsbrunna bör man planera ett koloniträdgårdsområde, alltså där det finns chans att sätta upp små stugor.

Men fastighetsnämnden vill inte låsa områden för stugor, man kan i ett senare skede planera för odlingslotter, de utan stugor, men inte skriva in det i planeringen.

Dessutom mister Uppsala en hel del av sina koloniområden som nu ska bebyggas med hus och fler ersättningslotter behövs.

Kontakta reportern
maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".