Funktionshindrade har allt svårare att få jobb

Det blir allt svårare för människor med funktionshinder att få jobb. I Uppsala har arbetslösheten bland dom handikappade på bara ett år ökat med 40% och många tvingas vara utan sysselsättning i åratal.

Uppsalabon Ali Sarban som har läs- och skrivsvårigheter var arbetssökande i flera år innan han fick en anställning som vaktmästare på en skola:

-Om en arbetsgivare har många handikappade runt sig blir kanske inte företaget så populärt. Sen kanske man är lite rädd för att det ska bli konflikter.

I oktober förra året var det drygt 600 funktionhindrade i Uppsala som saknade ett riktgt arbete. I oktober i år är antalet uppe i 850. Särskilt allvarlig tycker han det är att det är allt fler av de handikappade som går långtidsarbetslösa.

Nästan var fjärde funktionshindrad har inte haft ett riktigt arbete på över två år.  Ola Axelsson är chef på Arbetsförmedlingen rehabilitering i Uppsala. Han säger att arbetslösheten har ökat i alla grupper, men dom handikappade är särskilt drabbade

-Det finns ju fortfarande attityder och brist på kunskaper om hur lite ett funktionhinder faktiskt påverkar.

På arbetsförmedlingen i Uppsala är man övertygad om att fler handikappade skulle få chans till ett jobb om man kunde få företagen att ändra attityd. Förmedlarna försöker få arbetsgivarna att se till den sökandes komptens istället för att haka upp sig på att personen har en hörselskada eller svårigheter att röra sig, men vägen är lång. I dag är det många arbetsgivare som bara ser problemen när en sökande är handikappad:

-Och det beror på att vi inte nått ut med det riktga budskapet. Jag tror också att det finns en uppfattning om att man står väldigt ensam som arbetsgivare om man anställer nån på det här sättet, men det måste vi också föra ut att man kan få olika typer av stöd, så att man ser att det här fungerar på arbetsplatsen, säger Ola Axelsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".