Kvinnors missbruksproblem upptäcks senare än männens

Det tar längre tid innan samhället upptäcker kvinnor eller tjejer som missbrukar. Männen eller killarna syns tidigare eftersom de ofta åker fast för något brott.

Kvinnorna däremot hinner sjunka djupare in i sitt missbruk innan de till slut kan få hjälp. Och då kan problemen ha blivit mycket värre. Magnus Hähnström vid Uppsalapolisens gatulangningsgrupp.

-Om dom inte är brottsbenägna och begår egna brott kanske de tvingas till andra saker för att underhålla sitt missbruk. tex sexuella tjänster

Det är svårt för samhället att upptäcka tjejerna som hänger i kriminella kretsar, och ofta behandlas riktigt illa, det berättade vi i förra veckan.

Det bli också extra tydligt när det handlar om missbruk. Männen upptäcks när de begår grövre brott. Deras missbruk uppdagas  men kvinnorna i bakgrunden, som kanske inte begår dom grova brotten, kan alltså förbli osedda i sitt missbruk mycket längre.

-Ju tidigare man kan upptäcka missbruket desto lättare är det att de kan komma in på behandling och att man kan bryta missbruket i ett tidigare skede, säger Magnus Hähnström 

För polisen handlar det om att ta in även tjejen eller kvinnan för provtagning, även om hon inte gjort något, för att kunna upptäcka ett eventuellt missbruk. Men det är lätt att det prioriteras bort om man har ett grövre brott att utreda.

Att det inte prioriteras eller glöms bort kan också bero på att man har förutfattade meningar om hur killar och tjejer beter sig tror magnus H

- Att tjejer är mer mogna och ansvarstagande än killar i samma ålder och att de dras med i det där men förstår att det där ska de hålla sig ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".