Sjöstedt (V)älkomnas

1:48 min

Riksdagspolitikern Jonas Sjöstedt föreslås bli Vänsterpartiets nya ledare. Det här meddelade valberedningen igår. Partiets kommunalråd i Uppsala Illona Szatmari Waldau tror att han är rätt man för uppdraget.

-Vi hade ju fyra bra kandidater, så vem valberedningen än hade föreslagit så hade det varit ett bra förslag. Jonas Sjöstedt är ju också nominerad från uppsaladistriktet och uppsalaföreningen, säger Szatmari Waldau.

I Vänsterpartiet pågår en diskussion om att ha två partiledare. Men för en sådan förändring krävs att stadgarna ändras och det skulle kunna ske när partiet i januari samlas på Uppsala konsert och kongress för att välja partiledare. Jonas Sjöstedt själv vill gärna ha ett delat partiledarskap.

-Jag tror att den främsta kandidaten till att vara hans parhäst, Ulla Andersson, också är positiv till två. Jag tror att det kan bli bra oavsett om vi har en eller två. Fördelen med att vara två är att dom kan stötta varandra, och dom kanske kan få lite mer ledigt än vad bara en partiledare har, säger Szatmari Waldau.