Större barngrupper med maxtaxa

Fler barn vistas nu heltid på dagis i Uppsala. Barngrupperna har blivit större sedan maxtaxan infördes. Det visar en första utvärdering i kommunen.
- Vad vi märker framförallt är att vi har fler barn tidigt på morgonen och sent på kvällen. Det säger Karin Sjölin som är förskolechef på Botulvs förskola. Enligt henne har maxtaxan fört med sig att barnen nu får gå i större grupper. Centrala stadens kommundel har undersökt om maxtaxan har fått den effekt som många anade - att fler barn skulle vistas längre tid på dagis. Resultatet är som väntat att många barn har fått gå upp i heltid. Förra året valde 25 procent av föräldrarna i centrala staden att ha sina barn heltid på dagis. Efter att maxtaxan införts i år hade antalet ökat till 34 procent. Förklaringen är förstås att många föräldrar nu har råd att ha sina barn på dagis. Förut kostade en dagisplats på heltid 2 700 kronor, nu kostar den bara 1 100 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista