Stoppa kamphundarna

Två uppländska riksdagsmän kräver nu en lagstiftning som sätter stopp för så kallade kamphundar. Polisen i Uppsala säger att allt fler kriminella skaffar sig den här typen av hundar.
I uppsala län har antalet så kallade kamphundar, som tränas till ett aggressivt beteende, hittills varit lågt. Men de senaste månaderna har polisen sett en ökning av kamphundar bland kriminella personer. Som vi berättade igår har det varit problem med hundägare i Stenhagen. Kamphundar hetsas mot gungor i lekplatsen utanför Öppna Förskolan. Gungorna har bitits sönder och fått bytas ut. Många föräldrar vågar inte gå dit med sina barn längre. Det finns flera exempel på att människor skadats, eller till och med dödats av så kallade kamphundar. Centerpartistiska riksdagsledamoten Rigmor Stenmark och kristdemokraten Mikael Oscarsson kräver nu att lagarna skärps. I andra länder kan man komma att införa förbud mot vissa hundraser, men det är något som bland annat Svenska kennelkubben är emot. Hundföraren Roger Zetterberg från Uppsalapolisen säger också att det skulle blir svårt, eftersom såpass många raser går att träna så att de blir aggressiva. Botkyrka kommun har velat förbjuda farliga hundar, och drivit frågan upp till regeringsrätten där de fick nej eftersom frågan inte är ett lokalt problem utan bör avgöras på det nationella planet. Istället pågår just nu en utredning som ska se över hur stort problemet är och vad som kan göras, till exempel om man kan införa förbud eller licens för vissa hundar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".