Enköping

Lasarett kan bli sämre

2:13 min

Vården på lasarettet i Enköping riskerar att bli sämre - och akutvården kan hotas - när privata vårdbolag ska få göra höftledsoperationer. Det här enligt en konsekvensanalys som sjukhuset har gjort.

Stora investeringar på operationssalar i Enköping kan ha gjorts i onödan säger Vivianne Macdisi som är socialdemokraternas oppositionsråd:
– Det har investerats uppemot 30 miljoner kronor för att förbättra operationssalarna för att kunna göra fler operationer. Nu gör man tvärtom. Det är som att köpa ett nytt hus - och sen ta in på hotell, säger Vivianne Macdisi (S).

Det politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden bestämde i måndags var att privata vårdbolag ska få utföra höft- och knäledsoperationer - med start i januari år 2014. De som uppfyller kraven får då operera höft- och knäproteser. Och patienterna får välja vart de vill gå.

Men en större konkurrans om patienterna riskerar att slå hårt mot Lasarettet i Enköping enligt den konsekvensanalys som sjukhuset har gjort. Enligt den skulle antalet operationer av den sorten i Enköping kunna minska från dagens 600 till bara 200. Det skulle vingklippa lasarettet, säger socialdemokraternas Vivianne Macdisi:
– Risken är jättstor att Lasarettet i Enköping kommer att förlora väldigt många operationer. Det gör att utbildning och jourverksamhet som bedrivs kommer att äventyras, säger Vivianne Macdis.

Det skulle också bli svårare att anställa kvalificerade ortopeder. Och i slutändan hotas möjligheten att ha akutvård dygnet-runt i Enköping, enligt sjukhuset s konsekvensanalys. Att allianspartierna vill låta privata bolag operera höft- och knäproteser görs för att kapa vårdköerna. Kristdemokraten Miriam Eriksson som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden tror att Lasarettet i Enköping kommer att klara sig trots konkurrans om höftledsoperationer.
– De har väldigt hög kompetens i det här området. Därför tror jag att de inte behöver vara oroliga - de kan stå sig väl i konkurransen.

– Vi ser till patienterna som står i kö i första hand. Vi tror att det här gör att patienterna kan få vård i tid, säger Miriam Eriksson.

Ser du nån risk att investeringar som har gjorts i operationssalar i Enköping har gjorts i onödan?

– Nej, ett problem vi haft är brist på operationssalar. De investeringar som har gjorts har inte gjorts i onödan. Operationssalarna kommer att behövas, säger Miriam Eriksson (KD).