Helena Proos, Socialdemokrat i Enköping. Foto: Astrid Iselidh/SR.
ENKÖPING

"Avgå, eller bilda ny majoritet"

(S): ”Ansvaret ligger på de som styr”
1:35 min

Efter att de styrande partierna i Enköping igår fick se sin budget falla och oppositionens gå igenom för att folkpartiet bytt sida, så säger nu Socialdemokraternas kommunalråd Helena Proos att de styrande partierna måste se till att kommunen styrs av en majoriet.

– När man sitter som kommunstyrelsens ordförande så har man ansvar för att hålla ihop sin så kallade lokala regering och att leverera sin budget och i det här fallet har man misslyckats med båda. Då måste man ta ansvar och antingen avgå eller bilda en ny majoritet, och det ansvaret ligger på de som styr, säger Helena Proos (S).

Är ni beredda att ingå i en majoritet med dem?

– Jag säger inte vilka vi är beredda att ingå majoritet med, men vi är absolut beredda att ta ansvar och föra diskussioner.

Med minsta möjliga marginal, 26 röster mot 25, i kommunfullmäktiges votering igår kväll antogs den budget som den rödgröna oppositionen hade lagt fram eftersom folkpartiet och Sverigedemokraterna röstade för den.

I den budget som nu antas kommer skatten att höjas med 35 öre, något som de styrande - moderaterna, centerpartiet och kristdemokraterna - var emot.

Men kommunstyrelsens ordförande Anna Wiklund (M) säger att de planerar att styra vidare, med den antagna budgeten.

– Vi är ju en något större minoritet än vad de andra, rödgröna och folkpartiet, är tillsammans. Men vi vill ta det lugnt nu, låta det här smälta in och så ska vi undersöka saken närmare, sägern Anna Wiklund.

Socialdemokraterna tycker ju att ni har ansvaret att sträcka ut en hand för att bilda en majoritet, tänker ni göra det?

– Låt oss nu funder i lugn och ro och hellre skynda långsamt än fort och fel, säger hon.

Finns det något särskilt parti som ni skulle vara intresserade av att sammarbeta med?

– Låt oss fundera på alla möjligheter.

Anna Wiklund kommer nu att fundera över hur andra kommuner gjort i liknande politiska lägen, till exempel Skara kommun.

– Jag ska träffa deras kommunstyrelseordförande nu i eftermiddag, för att lyssna och lära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".