Tierp i topp - Östhammar i botten

De är jämnstora kommuner, de är nästan grannar med varandra och det är socialdemokraterna som sitter vid rodret i de båda kommunerna. Men vad gäller företagarklimatet är de långt ifrån varandra.

I Tierps kommun blomstrar företagandet men i Östhammar går det sämre.

I en undersökning genomförd av branschorganistationen Företagarna om var företagandet utvecklades bäst i landet i fjol hamnar Tierp totalt på en 18:e plats av landets alla kommuner. Man har bland annat mätt hur många nya företag som startats, företagens vinst och omsättning.

I Östhammar har det däremot gått mycket sämre - kommunen hamnar bland de tio sämsta på rankinglistan.

Varför Östhammar hamnar så långt ner på listan kan inte näringslivschefen i Östhammars kommun Håkan Everhall riktigt svara på.

Han kan inte se vad Tierp har som inte Östhammar har. Han säger att skillnaden i antal företag inte är så stor mellan kommunerna.

Annika Eriksson driver ett datakonsultföretag i Tierp och sitter i styrelsen för Företagarföreningen och hon berättar att det känns postitivt att vara företagare i Tierp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".