Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

"Du ska dö" - ny bok om Fadime

17 min

I januari är det tio år sedan Fadime Sahindal sköts till döds av sin far i systerns lägenhet i Uppsala. Nu kommer boken "Du ska dö".

Det är författaren och journalisten Ulf Broberg som har skrivit boken tillsammans med brottsmålsadvokaten Leif Ericksson om händelsen.

Med boken vill de påminna om det som hände och försöka att ge en mera nyanserad bild av den mördade.

–  Hon hade ingen önskan att bli kändis, ikon eller medieperson. Man kan inte anklaga Fadime att ha sökt strålkastarljuset - tvärtom, säger Ulf Broberg.

Det var den 21 januari 2002, alltså för snart tio år sedan, som Fadime Sahindal sköts till döds av sin far. Motivet var att hon hade vandhedrat sin familj genom att bland annat ha haft en svensk pojkvän.

Uppsala tingsrätt dömde pappan till fängelse på livstid och beskrev mordet som "en ren avrättning".

Inför rättegången i hovrätten tog pappan tillbaka sitt tidigare erkännande och hävdade att en okänd man hade tvingat honom att erkänna. Fadimes mor vittnade till hans förmån.

Svea hovrätt valde emellertid att inte tro på någon utav dem utan fastställde livsttidsstraffet den 31 maj 2002.

För Ulf Broberg var det viktigt att få berätta om vad som egentligen hände den där vinterdagen. Annars finnns en risk att det glöms bort, anser han.

– Jag kommer ihåg den där kvällen för tio år sen. Men de som är 10-15 år kan inte komma ihåg det här. I vårt slutord skriver vi att arvet efter Fadime är kunskap, säger Ulf Broberg.

Julia Kauta Kouyate
Jakob Nystedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista