Kammarkollegiet slår ifrån sig kritiken

Många enskilda företagare i Uppsala län är mycket kritiska till att de först efter flera år fått reda på att de har skulder till staten. Men på kammarkollegiet som fått uppdrag av länstyrelsen att driva in pengarna slår man i från sig kritiken.

Länstyrelsen i Uppsala upptäckte skulder för flera miljoner kronor som legat bortglömda i nästan tio år. Det handlar om enskilda företagare i Uppsala län som gjort konkurs 1995 eller senare och som fått låna pengar av staten för att kunna betala ut löner till sina anställda, sk lönegaranti.

Peter Bennet från Storvreta är en av 180 personer i länet som först nu får ett skuldbrev hem och han är kritisk till att han inte fick känneddom om skulden i samband med konkursen för åtta år sen.

Men på kammarkollegiet resonerar man annorlunda. I vanliga fall låter man det bara gå tre år innan man driver in skulderna men när det gäller lönegarantiskulder har man valt att vänta åtta år innan man tagit konkakt. Skälet till det är att man ansett att den här gruppen företagare som gjort konkurs har lite pengar kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".