Älvkarleby botten på jämställdhet

Älvkarleby kommun är bland de sämsta kommunerna i landet på jämställdhet. Bara Vansbro och Åsele är sämre, enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån SCB.

Kommunalrådet i Älvkarleby, Lars Skytt, blir ledsen när han får höra om siffrorna.

- Ja, det är inte så roligt, måste jag säga.

Älvkarleby ligger trea från botten.  Men man är inte den enda kommun i Uppsala län som enligt SCBs kartläggning är dåliga på jämställdhet. Tierp ligger på 253:e plats av de 289 kommunerna i landet, och Östhammar på 187:e. Enköping är lite mer jämställt, och hamnar på 92:a plats och Håbo på 46:e. Men den kommun som kan slå sig för bröstet när det gäller jämställdhet är Uppsala - som kammat hem 13:e-platsen. Jämställdhetsindex har räknats ihop av skillnaderna mellan män och kvinnor näre det gäller t ex utbildning, arbetslöshet, föräldraledighet, löner och politisk representation i kommunen.

Att Älvkarleby kommun hamnar nere i botten beror till stor del på att man är en bruksort, säger Lars Skytt.

- Det är svårt att påverka de traditionella strukturerna som finns i en bruksort.

Inga- Lena Berg och Åsa Öhman bor och jobbar i Älvkarleby kommun. De hade inte trott att det var så dåligt.

- Jag blev väldigt förvånad, det är sorgligt.

Vad kan man göra åt det?

- Man får försöka satsa på låglöneyrkena. Att kvinnoyrkena får bättre status. Erbjuda mer utbildning, se till att alla kvinnor som vill ha ett heltidsjobb får det.

- Det är viktigt att satsa på skolorna i kommunen. Att det finns lite alternativ att välja emellan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista