Svårt att hitta modersmålspedagoger för småbarn

Trots ekonomiska satsningar så är det svårt att tag på modersmålspedagoger i Uppsala kommun för mindre barn.

-Generellt sett är det inte så lätt att få tag på adekvat personal. Vi söker antingen förskollärare eller fritidspedagoger med annat modersmål. Vi har haft tur att få tag på lärare tidigare, men nu vet vi inte, säger Lena Westberg som är enhetschef på modersmålsenheten i Uppsala kommun.

Det finns omkring 1 700 barn i förskoleålder i Uppsala som har utländsk bakgrund och drygt hälften av föräldrarna till de barnen har önskat att få modersmålspedagoger.

Den politiska majoriteten i Uppsala har bestämt att alla barns behov ska tillgodoses. Modersmålspedagoger ingår i den satsningen och därför har modersmålsenheten fått mer pengar av kommunen.

Uppsala kommun annoserar nu efter 14 modersmålpedagoger i bland annat arabiska, finska, engelska, grekiska, kinesiska och urdu. Flera av tjänsterna är på deltid och totalt är det fem tjänster som ska tillsättas.

Men trots att kommunen satsar ekonomiskt så kan vissa barn bli utan modersmålspedagog.

- Vi kan inte göra så mycket mer än att annonsera. Finns det inte människor att anställa så finns det inte, säger Lena Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista