Försvunna jakthundar kan återfinnas via telefon

Många hundar försvinner under älgjakten, men med hjälp av ny teknik så har försvinnandet minskat mycket kraftigt. Det var Knut Edén utanför Tierp som först började tillverka ”hundpejlen”.

Tidigare försvann runt 400 jakthundar varje år vid älgjakten, något som inte bara innebär stor sorg, en bra älghund kan vara värd tiotusentals kronor.

-Det är det värsta som kan drabba en. Hunden är ju ens kompis, säger Knut Edén från Botarbo utanför Tierp.

Tack vare den nya tekniken har försvinnandena minskat till 30 per år. Pejlen består av en liten sändare i halsbandet på hunden och en mottagare, ungefär dubbelt så stor som en modern mobiltelefon. Med pejlen kan man veta i vilken riktning hunden befinner sig, hur långt bort den är, om den rör sig och om den skäller, cirka 75 meter bort står Trixi och skäller med en sändare i halsbandet.

- Nu rör hunden på sig, då rör hunden på sig, berättar Knut och förklarar de olika pipens innebörd.

Pejlen ska främst vara en trygghet. Det viktiga är att man inte ska åka och hämta hunden i onödan, då blir hunden bekväm och lär sig inte komma tillbaka själv.

En pejl kostar från några tusenlappar och uppåt. Och det finns många olika tillverkare och sorter. Det senaste är nog en hund-gps där hundens position visas på en karta i en liten display och så kan man ringa upp hunden och höra hur den låter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".