Samfund viger utan vigselrätt

Allt fler personer från olika religiösa samfund i Sverige som viger par saknar vigselrätt. Det senaste halvåret har anmälningarna som kommer in till Kammarkollegiet om felaktiga vigslar ökat. I Uppsala finns tre kända fall.

Om man inte är präst i Svenska kyrkan eller domare i tingsrätten, så kan man få tillstånd från kammarkollegiet och från länsstyrelsen till att viga par. Om någon som inte har vigselrätt ändå viger så ska det anmälas.

I Uppsala finns det för nuvarande tre kända anmälningar sen den första maj, då en ny lag trädde i kraft. Den säger att det samfund som den här olovliga vigselförrättaren tillhör kan förlora hela sin vigselrätt. Det har hänt en gång: då var det Islamiska kulturcenterunionen i Sverige som fick sin vigselrätt återdragen. Men det händer också att kristna samfund vigt par utan tillstånd. Störst problem får ändå de som precis gift sig hos dessa personer och som går omkring och tror att de är gifta enligt svensk lag.

Det här är ett problem för Kammarkollegiet, för det blir svårt att veta vilka församlingar och trossamfund de här personerna utan vigselrätt tillhör. Dessutom så händer det ett par gånger per år att människor som vigt par utan att göra den så viktiga hindersprövningen förlorat sin vigselrätt. Ett ännu större problem för Kammarkollegiet är att de här personerna trots det ändå fortsätter att viga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".