Krånglig färdtjänst görs om

Färdtjänsten i Uppsala län ska göras om. I dag fungerar den väldigt olika beroende på i vilken kommun man bor. Och om man vill passera en kommungräs blir det genast krångligare.

Susanne Ahlkvist bor i Enköping men jobbar i Uppsala. Eftersom hon har svårt att gå på grund av sin reumatism har hon rätt till färdtjänst. Men för att få färdtjänst till Uppsala måste hon beställa riksfärdtjänst - och då vara ute två veckor i förväg.

Hur långt man får åka kommunal färdtjänst varierar från kommun till kommun. I Håbo kommun får man åka max 3 mil, och kan därmed ta sig till Stockholm. Men om Susanne Ahlkvist behöver resa till Stockholm måste hon vara ute två veckor i förväg och beställa riksfärdtjänst. Tåg går inte, för där man kan sedan i våras inte ens beställa platsbiljett längre.

Också hur mycket man får betala varierar. I Tierp är minimitaxan 18 kronor - i Älvkarleby 40.

Men nu utreds en samordning av färdtjänsten i länet, och det välkomnas av Susanne Ahlkvist. Utredningen om en samordnad färdtjänst ska vara klar i mars 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".