Kraftig ökning av sprittillstånd

På bara tio år har serveringstillstånden i Uppsala län ökat med hela 73 procent. En utveckling som kan få allvarliga följder menar polisen som är orolig för att alkoholskadorna kommer att öka.
Sedan alkohollagen ändrades första januari 1995, då kommunerna tog över tillståndsbedömningen från Länsstyrelsen, har det blivit mycket lättare för restauranger att få serveringstillstånd. Innan ändringen hade kommunerna rätt att med veto neka restauranger tillstånd om man till exempel ville begränsa antalet krogar på en viss gata. Men nu görs en enskild prövning på varje ansökan vilket alltså har lett till att allt fler krogar fått rättigheter. I Uppsala län har serveringstillstånden ökat med 73 procent på tio år. Från 203 krogar till 351 stycken och den största ökningen har kommit efter lagändringen 1995. En oroande utveckling menar polisen. - När tillgängligheten på alkohol ökar så ökar så ökar också bruket av alkohol och det leder i längden till en sämre folkhälsa, säger Kennet Olsson på polisen i Uppsala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista