Allt färre sjuka smådjur får vård på Ultuna

Sedan smådjurskliniken på Ultuna vid Sveriges lantbruksuniversitet stängde nattetid så har de tappat besök av djur även dagtid. Totalt handlar det om tvåhundra färre besök i september i år jämfört med september förra året.

Fortsätter det kan det påverka utbildningen av nya veterinärer. Klinikchefen Eleonor Palmér:

- Det som var förvånande var att vi tappade mycket på akutmottagningen. Plötsligt insjuknande hundar mitt på dagen, där tappade vi plötsligt mycket hundar. Det som sker är att vi förmedlar en sämre undervisning till våra elever, och risken är att vi inte kan behålla de veterinärer vi har i dag.

Annica Högström är hunduppfödare i Uppsala, och hon åker alltid till Ultuna om hon får problem.

- All specialkompetens finns där, det finns ingen anledning att åka någon annanstans.

Däremot är hon, liksom många andra djurägare, orolig för vad som kan hända nu när kliniken har stängt på natten. Tikar börjar ofta föda på natten och som det nu ser ut tvingas hon åka till Stockholm för hjälp.

Varför Ultuna tappar besökare vet man inte, men vid Uppsala läns kennelklubb får man bland annat höra att folk tröttnar på långa väntetider och att det är dyrare på Ultuna än på andra ställen. Om besöken fortsätter minska kan man tvingas dra ner på antalet veterinärer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".