Fåglar trängs undan av maskiner

En stor torvtäkt planeras i Sjöängen mellan Månkarbo och Tierp. Traktorer och långtradare kommer dag och natt att köra i skogen. Ornitologer är nu oroliga för hur det ska gå med det unika fågellivet.

- Tragedi, skulle jag vilja säga ur naturvårdshänseende. För torvtäkten ligger mitt i ett större sammanhängande område för just skogsfåglar.

Ulrik Löthberg från Upplands ornitologiska förening är bekymrad. Han har på föreningens uppdrag inventerat markerna och konstaterat att det är mycket värdefulla marker.  

Här finns gott om tjäder, orre och järpe, men också hotade hackspettar, till exempel den utrotningshotade tretåiga hackspetten. Skogen har också de bästa förutsättningarna i hela nedre Dalälvsområdet för att den utrotade vitryggiga hackspetten skulle kunna komma tillbaka.  

Håkan Bjur är VD för Råsjötorv som ansöker om att få starta torvtäkten. Han säger att den undersökning de låtit göra visar att det inte finns något särskilt skyddsvärde i Sjöängen.

- Det finns inga som helst sensationer i området. Det är ingenting som äventyrar några fågelarter i området.

Håkan Bjuhr har inte hört talas om ornitologernas inventering.

- Det är intressant, men jag har använt mig av expertföretaget som har gjort en annan bedöming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".