Ornitologer vill ha naturreservat i stället för torvbrytning

I skogen Sjöängen väster om Ullfors i nordvästra Uppland planeras en stor torvtäkt. Det är ett område stort som 400 fotbollsplaner som är tänkt att tas i bruk. Men Upplands ornitologiska förening anser att skogen där är så värdefull att den i stället borde göras till naturreservat.

Företaget Råsjötorv lämnade redan för flera år sedan in en ansökan om torvtäkt i Sjöängenskogen, men företagets miljökonsekvensbeskrivning fick underkänt och fick göras om. Därför har ärendet dragit ut på tiden.

Det är länsstyrelsen som beslutar om Råsjötorv ska få tillstånd till en torvtäkt i Sjöängenskogen. Handläggaren Göran Albjär säger till Upplandsnytt att det är ornitologernas fågelinventering - som visar att det finns ovanligt gott om till exempel orre, och att det finns flera utrotningshotade arter i området - som kommer att användas som underlag, och inte den inventering som Råsjötorv låtit göra. Den inventeringen hävdade att det inte fanns några fågelarter som är beroende av området för sin överlevnad.

Beslutet om det blir någon torvtäkt eler inte väntas komma någon gång under senvintern.

Råsjötorvs VD Håkan Bjur ser det som viktigt för Sveriges energiförsörjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".