Radon dyr historia för husköpare

Många köper hus utan att göra radonmätning. Det kan innebära stora kostnader eftersom radon inte räknas som ett dolt fel. Och säljaren behöver inte upplysa om att det förekommer radon.

Lena Carlsson och hennes familj köpte en villa i Bälinge utan att göra någon mätning. Senare fick de reda på att radonvärdet låg långt över det rek

Familjen Carlsson kände sig lurade när de fick reda på radonvärdet. Så i efterhand stämde de dem som sålde huset 1997. Tingsrätten i Uppsala gav Lena rätt. Ansvaret låg inte hos henne bland annat eftersom området inte var känt för radon. Tingrätten bestämde att familjen skulle få skadestånd. Men så överklagades fallet till hovrätten.

I domen som kom för några veckor sedan kan man läsa att radon är något som inte kan räknas som ett dolt fel, och därför kan man inte klaga på det i efterhand. Säljaren behöver heller inte upplysa om att det finns radon.

Familjen Carlsson är inte ensamma om att inte mäta innan husköp. En korttidsmätning kostar runt 3000 kronor och det borde det vara värt, säger Connie Boox som är ingenjörsgeolog och arbetar med radonmätningar. Men han träffar på många som mäter först efter att köpet är klart.

För att få sålt huset fick de gå ner 300 000 kronor. Lena är besviken men förstår ändå att det blev såhär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista