Enköpingstjej misstänks för nynazistiska attentat

En 19-årig tjej från Enköping misstänks för att ha varit med och planerat nynazistiska attentat i Västerås.

I slutet av september krossades mer än hundra fönsterrutor på Tillbergaskolan i Västerås. Sammanlagt handlar det om glaskrossning och förstörelse på flera andra håll i Västmanland, för sammanlagt över en miljon kronor. Enligt polisen har det ingått i en plan att förstöra samhällsviktiga funktioner enligt polisen.

Utredning har skett i nära samarbete med Säpo. Två män, en 23-åring från Västerås och en 31-åring från Eskilstuna, häktades igår misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men 19-åringen från Enköping försattes efter förhör av åklagare på fri fot. Misstankarna mot henne kvarstår. Sammanlagt är sex personer misstänkta; fyra för allmänfarlig ödeläggelse vilket kan ge upp till åtta års fängelse. Ytterligare en 19-årig tjej från Enköping misstänks ha varit med och krossat fönster, men inte deltagit i planeringen. Gruppen uppges ha kopplingar till den nynazistiska organisationen Nationalsocialistisk front.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista