Mer än hälften av alla körskoleelever kuggas i Uppsala

Bara knappt hälften av alla uppkörningar i Uppsala godkänns av Vägverket. Det visar ny statistik. Och det betyder att Uppsala är ett av de ställen i Sverige där inspektörerna kuggar flest elever.

Statistiken, som vägverket har tagit fram till programmet Front i P3, visar att bara i tre orter runt Stockholm kuggas fler elever än i Uppsala. Och medan 84 procent av uppkörningarna i Örnsköldsvik godkänns så är jämförande siffra i Uppsala 49 procent.

De körelever som Upplandsnytt pratat med har svårt att se någon förklaring till den ojämna statistiken. På Vägverket däremot har man flera förklaringar. Den största är kanske, enligt Tom Ramstedt, chef vid Förarprovsenheten på Vägverket, att det finns så många privatister i Uppsala.

Tom Ramstedt menar också att i större städer där kollektivtrafiken är väl utbyggd finns inte samma behov av körkort som i glesbygden. Och då tar man inte uppkörningarna på lika stort allvar. Men till syvende och sist är det ändå de enskilda inspektörerna det handlar om, menar Tom Ramstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".