"Tillmötesgår patriarkala strukturer"

11 min

I områden som till exempel Gottsunda i Uppsala, där många med rötter i andra länder än Sverige bor, finns numera särskilda tider på bland annat badhus och öppna förskolan där bara kvinnor får vara med. Något som riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) tycker är ett problem.

– Jag tycker att det är en dålig utveckling. De ska bada utan att männen är där, i stället för att lära och straffa männen. de ska inte tafsa eller se ner på kvinnorna. Det är bara att tillmötesgå konservativa patriarkala strukturer, säger Amineh Kakabaveh (V).

Runt torget i Gottsunda centrum har det växt fram har det växt fram en mängd sådana här separata kvinnoaktiviteter. Badhuset, fritidsgården, öppna förskolan. Alla har särskilda kvällar för bara kvinnor.

På öppna förskolan Kristallen har man infört en särskild kvinnogrupp. Nadja Boucheloukh är en av pedagogerna där. Hon startade en särskild grupp för kvinnor för att nå ut till de mest segregerade kvinnorna som annars inte skulle lämna hemmet alls.

– Vi hade kvinnor som hade bott här i minst tio år och inte kunde svenska alls. Många av de kvinnorna kommer hit. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista