Nynazister planerade sabotage

Nynazister skulle förstöra Vattenfall och Mälarenergis anläggningar i Västmanland. Bland de misstänkta finns två tjejer från Enköping. Sten Axelsson är före detta polis och har följt männen som leder gruppen.

- De har misslyckats med att värva på skolorna. Sedan måste de visa upp för nazistiska röelser att de är kapabla till vissa saker.  Så det är mycket desperation i det här, och desperata människor är farliga människor.

Polisen har beskrivit det som att de sprängt en nazistcell. Två män, en 23-åring från Västerås och en 31-årig Eskilstunabo, är häktade. Det har erkänt omfattande skadegörelse, bland annat på Tillbergaskolan i Västerås. Däremot förnekar de att de skulle ha planerat något större sabotage.

Förhör och fynd från husrannsakningar har lett till att misstankarna om sabotageplaner blivit allt starkare. Men polisen är mycket förtegen kring detaljerna. Hittills misstänks åtta personer från Västmanland, Uppland och Sörmland vara inblandade. Gruppen ska alltså ha planerat sabotage mot Vattenfall och Mälarenergis anläggningar i Västmanland. Men polisen vill inte säga på vilket sätt eller om fler kan vara inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".