Kritik mot fler sprittillstånd

Den kraftiga ökningen av antalet serveringstillstånd till restauranger kan leda till att fler krogar säljer svartsprit och anställer svart arbetskraft. Det befarar Peter Enberg, tillståndshandläggare i Enköpings kommun.
Nu kommer kritik mot kommunernas sätt att behandla frågorna om alkoholtillstånden i länet. Som Upplandsnytt rapporterade i morse har antalet serveringstillstånd ökat med hela 73 procent i Uppsala län under de senaste 10 åren. Peter Enberg menar att en ökad konkurrens kan driva fler restaurangägare till svarta affärer. Nina Svensson, som är ordförande i ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Uppsala län, tror inte att kommunerna har klarat av att följa med i den snabba utvecklingen. Peter Enberg håller också med om att det kan bli problem att klara av tillsynen när antalet krogar ökat så kraftigt. Speciellt för små kommuner, som inte har råd att ha en speciell tillståndsenhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".