Stadshotellet i Enköping bevaras

Det finns en majoritet bland politikerna i Enköpings kommunfullmäktige att bevara stadshotellet. Det visar en rundringning till samtliga kommunfullmäktigeledamöter som Upplandsnytt gjort. På torsdag ska frågan avgöras i kommunfullmäktige.

I vanliga fall följer ledamöterna i fullmäktige sin partilinje men i den här frågan bestämmer politikerna själv. Upplandsnytt kan alltså redan nu avslöja vad det troliga resultatet av omröstningen kommer att bli.

Vi ringde till samtliga 51 ledamöter i fullmäktige som ska rösta på torsdag:

- 16 vill riva.

- 26 vill bevara.

- 8 ledamöter har ännu inte bestämt sig och en politiker har vi inte fått tag på.

Det betyder alltså att det finns en majoritet för att bevara även om alla de som ännu inte bestämt sig skulle rösta för rivning.

Gullbritt Tordendahl som är med i Sveriges Pensionärers Intresseparti är en av de 26 som kommer att rösta för ett bevarande:

- Det finns en enda byggnad som är vacker i Enköping, och det är stadshotellet, säger hon. Fasaden ska vi ha kvar!

Stadshotellets öde har varit en segsliten fråga i många år. En möjlighet är att ledamöter på torsdagkväll kräver att frågan utreds vidare. För att få så kallad minoritetsåterremiss krävs att minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige vill det, alltså minst 17 stycken röster för det.

Men i vår rundringning är det bara en handfull ledamöter som vill det. Moderaten Margareta Rinman som tillhör den minoritet som vill riva hotellet vill ha ett definitivt beslut på torsdag:

- Om det ska vara en återremiss så måste det komma något nytt, och i nuläget kan jag inte se att det skulle göra det, säger hon.

Slutsatsen av vår undersökning är alltså att stadshotellet i Enköping kommer att bevaras. Men helt säkert kan man förstås inte vara förrän på torsdag kväll. Ledamöter kan bli sjuka och ersättas av en person som har en annan åsikt. Det finns ju faktiskt också möjligheten att någon ändrar sig i sista stund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".