Rättegång om Fadime-mordet

Klockan nio i dag inleds en av dom mest uppmärksammade rättegångarna någonsin i Uppsala Tingsrätt. Rahmi Sahindal står åtalad för mord på sin dotter Fadime Sahindal.

Den 21:a januari i år sköts 26-åriga Fadime till döds i Uppsala, ett mord som väckte bestörtning i hela landet. Idag sitter hennes pappa Rahmi Sahindal på de åtalades bänk i rätten. Han har erkänt mordet, men trots detta säger hans advokat Johan Åkermark att utgången inte är given. Han har kallat in ett par nya vittnen, bland annat en person som bor granne med den lägenhet där mordet ägde rum, och som beskrivit gärningsmannen som mörkhårig och i 30-årsåldern. Rahmi Sahindal är 60 år och gråhårig. Johan Åkermark kommer under rättegången i dag alltså att hävda att det kan ha funnits en annan gärningsman än Fadimes pappa. Förutom grannen har han även kallat en rättsläkare för att vittna om hur mordet utförts. Men enligt åklagare Anne Sjöblom spelar dom här vittnesmålen ingen roll. För henne är det glasklart att det är Rahmi Sahindal som är gärningsmannen. Han har erkänt, och den bevisning som finns i målet styrker hans berättelse, menar hon. I så fall är frågan bara vad det blir för straff för pappan. Allt pekar på 10 år eller livstid. Han lider enligt den rättspsykiatriska undersökningen inte av någon psykisk sjukdom, och det enda som då eventuellt skulle kunna vara en förmildrande omständighet är om han utfört mordet under ett starkt tryck från omgivningen. Rättegången i Uppsala Tingsrätt kommer att vara omgärdad av ett stort säkerhetspådrag. Bortemot 20 uniformerade och civilklädda poliser kommer att finnas både inne i och utanför tingshuset. Inga konkreta hot har framförts innan rättegången, men tingsrätten bedömer ändå att risken för att något kan hända vid rättegången är så stor att de vill ha kontroll på alla som kommer dit, säger Jan Olof Rosendal, chef för insatsenheten vid Uppsalapolisen, till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista