Särskild byrå för diskriminering

Bara ett fåtal av de som upplever att de blivit diskriminerade, anmäler det till diskrimineringsombudsmannen eller liknande. Nu vill miljöpartiet i Uppsala starta en lokal anti-diskriminerings-byrå.

Och de flesta Uppsalabor vi frågade tyckte det här var en bra idé:

- Jag har inte blivit utsatt, men det låter bra, säger en man.

I Örebro finns en kommunal antidiskriminieringsbyrå sedan i augusti. Johanna Ek, som jobbar där är rätt säker på att hon behövs:

- Ja, det tror jag.

Men diskrimineringsombudsmannen finns ju redan som man kan vända sig till....

- Det är många som tycker det är ett stort steg att vända sig till ombudsmännen i Stockholm. Då kan man vända sig till oss och få prata om saken och bestämma sig för om man vill gå vidare.

På Örebros antidiskrimineringsbyrå kan man få stöd och råd om man blivit diskriminerad, men de ska också jobba förebyggande.

Så ska en antidiskrimineringsbyrå jobba även i Uppsala, tycker Olov Åhslund, miljöpartist i Uppsala:

- Det är väldigt viktigt att ha en lokal antidiskrimineringsbyrå som kan ha kontakt med företag och andra typer av organisationer och föra en aktiv dialog med dem om mångfald och diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".